KIRKENS SOS AGDER- 40 års jubilieum

Kirkens SOS Agder startet sitt arbeid i 1976, og har i løpet av 40 år tatt imot over 360.000 tlf. Et viktig arbeid fortsatt, for Norges største krisetjeneste, her på Agder organisert med et råd av 65 menigheter/organisasjoner.

Jubileumsprogram med tema: «Ungdom og psykisk helse» og «Arbeid og psykisk helse »

Kirkens SOS Agder markerer i 2016 sitt 40 års jubileum som landets nest eldste avdeling i Kirkens SOS, Norges største krisetjeneste.

Kirkens SOS Agder gjennom 40 år:

Fra pysj til chat

-Jeg vil ikke leve lenger! Det er svært ofte åpningsreplikken når det plinger på en av de tre pc-ene i det lille chatterommet hos Kirkens SOS i Agder. – Men de som chatter med oss har en rekke andre problemer og innfallsvinkler. Spiseforstyrrelser, selvskading, overgrep, dårlig selvbilde, ensomhet, sier Olav Arneberg, Randi Peersen og Johan Christian Sandvand. I kveld har de vakt sammen, de har vært frivillige i henholdsvis åtte, to og fem år.

På spørsmål om hvem de er, innringerne, er svaret: Alle. – Absolutt alle aldre er representert, fra skolebarn til folk i 90-årene. Og alle slags mennesker, legninger, yrker og sosiale lag. Også folk som selv driver med samtale, personalbehandling, terapi og sjelesorg; leger, prester, politifolk, næringslivsledere. -Men når de kommer inn i følelsesrommet vårt, da blir alle akkurat som deg og meg, sier Sunde og Bjørgsvik. Små, sårbare medmennesker.
KIRKENS SOS AGDER 40 ÅR

Da en leg og en lærd møtte til nattevakt de første årene etter etableringen av Kirkens SOS Agder i 1976, hadde de med seg pyamas og sengetøy under armen. Tilbudet var nytt og ukjent, markedsbudsjettet mikroskopisk. Vaktene varte fra klokken 20 til 07. Første driftsåret ble det registrert 450 samtaler, halvannen samtale i snitt per natt.

40 år og 360.000 samtaler senere, er det vanskelig å forestille seg medarbeidere i pysj!

I jubileumsåret 2016 bemannes vaktene av fem frivillige. To på telefon og tre på chat besvarer mellom 50 og 100 henvendelser på ei gjennomsnittlig vakt. I fjor ble det registrert over 15.000 samtaler. Oppholdene mellom dem er få og korte. Lite tyder på at det blir færre i år.

SOS-HISTORIEN

Den norske SOS-historien starter egentlig i London. I 1953 leser presten Chad Varah i avisene at det skjer tre selvmord hver dag i millionbyen. «Før du tar livet ditt, ring meg på Mansion House 9000» skrev han i små annonser. Det var begynnelsen til The Samaritans, i dag en av verdens største krisetelefontjenester.

VI ER ER. ALLTID.

«Vi er her. Alltid». Det betyr ikke at Kirkens SOS Agder er på vakt døgnet rundt, året rundt. Men sammen med de 12 andre sentrene i Norge er vi det. Ofte 10-12 frivillige samtidig, likevel må innringerne ofte vente en stund før de kommer gjennom. Det finnes nå bare ett, felles nummer for hele landet. En datamaskin leder samtalene til ledige frivillige, like gjerne i Agder som i Troms, uavhengig av innringerens geografi. Anonymiteten er total. De frivillige får ingen info om innringers identitet eller telefonnummer, men samtaletemaer og innringers kjønn krysses av i et dataprogram, for senere statistikkbruk.

Den aller første statistikken fra Kristiansand viser at 42 kvinner og 16 menn ringte inn de første 45 dagene. Den gang som nå var temaene ensomhet, sorg, psykiske problemer, relasjonsvansker og selvmordstanker. Og fortsatt er kvinnene i stort flertall, både som innringere og frivillige.

Sitat:

«Til Kirkens SOS kan du ringe når sjelen din kræsjer i dette velferdslandet. Dere er mine kolleger, fordi dere er sosialmedisinere i praksis».

Per Fugelli i foredrag på Frivilligkonferansen i Oslo i 2011.

HISTORISKE FAKTA:

1976: Kirkens SOS Agder åpnet, landets første utenfor Oslo.

1985: Kirkens SOS kom inn på statsbudsjettet.

1999: Nytt, felles telefonsystem for alle kontorene i landet.

2007: Åpnet satellittkontor i Arendal.

2014: Etablerte chat-tjeneste, med fokus på unge.

Siden 11. mars 1976 har Kirkens SOS Agder besvart nesten 360.000 henvendelser.

Styret i jubileumsåret 2016:

Steinar Nørstebø (leder), Anne-Berit Lilletun, Arvid Moen, Ellen Anita Delviken, Johan Chr. Sandvand, Helge A. Sølvberg. Vara: Åse Neset, Kari Furuholt, Tove Britt Eielsen.