Velkommen til Hånes menighet - Den norske kirke

Guds flyttedag

Juleevangeliet: Lukas kap 2, vers 1-14:

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall. Denne første innskrivningen ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. Og alle dro av sted for å la seg innskrive, hver til sin by.

Josef dro da fra byen Nasaret i Galilea opp til Judea, til Davids by Betlehem, siden han var av Davids hus og ætt, for å la seg innskrive sammen med Maria, som var lovet bort til ham, og som ventet barn. Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn, den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem.

Det var noen gjetere der i nærheten som var ute på marken og holdt nattevakt over flokken sin. Med ett sto en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble overveldet av redsel.

Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.» Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

«Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!»

Da englene hadde forlatt dem og vendt tilbake til himmelen, sa gjeterne til hverandre: «La oss gå inn til Betlehem for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort for oss.» Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet som lå i krybben. Da de fikk se ham, fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet. Alle som hørte på, undret seg over det gjeterne fortalte. Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte. Gjeterne dro tilbake. De lovet og priste Gud for alt de hadde hørt og sett; alt var slik som det var sagt dem.

Ikke lett å flytte

Jeg tenkte jeg ville begynne med å vise dere noen bilder.. [på skjermen kommer 6 bilder av overlastede biler osv].

Jeg vet ikke hva dere tenker, når dere ser disse bildene, men det slår i hvert fall meg at det er ikke så lett å flytte. Selv for de av oss som ikke trenger å stappe fullt så mye på bilene eller syklene som disse, så er likevel det å flytte et slit for de fleste..

Sånn er det i hvert fall for meg, og jeg har flyttet mange ganger. Bare tanken på å skulle begynne å pakke de fine glassene våre i kasser, skru fra hverandre sofaen eller bære ut vaskemaskinen, får meg til å svette. Det er et skikkelig styr.

Jeg kjenner noen her i byen som skal flytte nå i januar. Der er de allerede i full gang med å stappe alt i kasser, og å hive så mye som mulig av det de ikke trenger. Jeg snakket med barna, to jenter på 6 og 9, og de var redde for at pappaen deres skulle kaste noen av de gamle lekene deres – de i kjelleren som var nesten ødelagt og som aldri ble brukt – men som de ikke ville at han skulle hive likevel..

 

Julen handler om flytting

I dag er julaften – og julaften er også en flyttedag. Julen handler dypest sett om flytting. Gud flytter fra himmelen til jorden og blir et lite menneskebarn i en krybbe i Betlehem.

Hvorfor i all verden gjør han det?

 

Kongen og tiggerjenta

Jeg har hørt en gammel fortelling om en mektig konge som bodde i et land langt borte. Kongen var rik og staselig, og hadde alt han trengte. Men en dag, da han ble båret gjennom byen på vei til slottet, så la han merke til en fattig tiggerjente ved veien. Hun var skitten og fillete fra topp til tå, men likevel ble kongen hodestups forelsket i henne.

Det var jo selvfølgelig helt upassende for en konge å bli forelsket i en tigger, men det var ikke noe å gjøre med den saken. Kongen elsket tiggerjenta. Han drømte om henne dag og natt, og grublet på hva han kunne gjøre for at hun også skulle bli glad i han.

Først tenkte han at han ville sende en av sine fineste vogner og hente henne til slottet. Så ville han kle henne opp i silke og vakre kjoler, og overøse henne med gullsmykker og andre gaver.

Men nei, den ideen slo han fra seg. Han ville jo ikke at hun bare skulle like ham for pengene hans. Han ville jo at hun skulle elske han for den han var, slik han elsket henne.

Så tenkte han: Han kunne jo kommandere henne til å komme til ham, og sende noen av sine soldater for å hente henne med makt. Han kunne jo ganske enkelt tvinge henne til å bli sin kone, om hun ville eller ikke. Han var jo tross alt konge.

Men nei, da ville hun jo i stedet bli redd for han eller kanskje hate han, og i hvert fall ikke elske han.

Til slutt fant kongen ut hva han måtte gjøre. Han måtte gi avkall på all sin makt, all sin prakt og rikdom, og flytte ned til tiggerjenta. Ikke i sin fine kongedrakt, men i stedet kledde han seg som en fattig tigger selv. For først da skjønte jenta hvor høyt kongen elsket henne, og først da ble hun selv glad i kongen..

 

Gud er håpløst glad i deg

Det var akkurat dette som skjedde, da Jesus ble født i Betlehem.

For Gud er håpløst glad i deg, i alle mennesker. Derfor la Gud av seg all sin makt og prakt i himmelen, og flyttet bokstavelig talt til jorden, og lot seg føde som et lite barn i en skitten, liten stall. Gud lot all sin himmelske herlighet ligge, og ble helt vanlig menneske som oss for å vise oss hvor høyt Gud elsker oss, hvor håpløst glad Gud er i deg og meg, i alle.

 

Jesus vil flytte inn i hjertet

Den som er glad i noen – den som elsker noen – ønsker å være mest mulig sammen med den en er glad i. Nært sammen. To nyforelskede kjærester går nesten alltid tett, tett sammen… Har dere lagt merke til det?

Gud er håpløst glad i alle! I deg! Derfor ønsker han å komme nær deg! Helt nær. Han nøyer seg ikke bare med å flytte til jorden. Det holder ikke med samme nabolag. Han vil flytte inn i hjertet ditt. Ikke bare inn i stua vår i jula som en vakker dekorasjon, men helt inn i hjertet, slik at han får bo der hver dag og være en del av livet ditt.

 

Gaveavtalen med Jesus

Jeg hørte en annen historie. Det skjedde noen dager etter jul i en kirke borti England, tror jeg. Presten var innom kirka for å sjekke at alt var som det skulle, og så oppdaget han at figuren av Jesus-barnet var borte. Den hadde ligget i en krybbe fremme i kirken, omtrent som her, men nå var den vekk. Han lette overalt uten å finne den, men så oppdaget han en liten gutt på plassen utenfor kirken. Han hadde en stor, rød leke-lastebil og bak på lasteplanet lå Jesus-barnet.

– «Hvor har du fått passasjeren din fra, lille venn?» spurte presten.

– «Jeg har tatt han i kirken» sa gutten.

– «Hvorfor gjorde du det?»

– «Jo», sa gutten, «for en uken siden ba jeg til Jesus-barnet og sa at hvis han sørget for at jeg fikk en rød lastebil i julegave, så skulle jeg gi ham en tur rundt kvartalet.»

Jesus vil flytte inn i hjertet

For denne gutten var Jesus en levende person som han kunne snakke med, be til, ta med på tur. Jesus hadde flyttet inn i hjertet hans.

Det ønsker Jesus å gjøre i ditt hjerte også. Han som elsker deg høyere enn noen andre, bare venter på muligheten til å få flytte inn hos deg og fylle deg med Guds kjærlighet.

Det er det julen handler om. Julen er Guds flyttedag, der han selv flytter fra himmelen til jorden for å vise alle mennesker hvor høyt han elsker oss. Og når vi åpner våre hjerter for Jesus og lar han flytte inn hos oss, da blir det ordentlig jul i dag og alle dager.